2010. június 24., csütörtök

Medvehagyma pestós pipite



Ez a blog első olyan receptje, amit egy barátom kérésére írok meg és teszek föl. A fotó már megvolt, mert a kaja szó se róla, jól sikerült, guszta lett, úgyhogy a múlt héten föl is tettem facebook-ra, hadd csorgassa nyálát a nép. Tamás azt az üzenetet írta nekem tegnap, hogy ha megkapja a receptet, a feleségével hétvégére megcsináltatja és ettől szép meg jó lesz az élet. Gyerekek, a mai világban? Hát rajtam aztán ne múljon, ha ez ennyire egyszerű!

Az inspiráció egyébként abból a - nálam szokványos - helyzetből adódott, hogy csirke alaplét készítettem. Ebből a lé mindig a mélyhűtőbe, a csirke pedig a kutyáknak megy, kicsontozva, száraz kajájukba keverve. Most viszont valamiért felülkerekedett rajtam az irigység, annyi finom, zsenge husika láttán úgy döntöttem, hogy ezúttal a gazdi jár jól.

Tamás, nekem mára egész más terveim voltak, de ha már egyszer így alakult, íme a know-how. Várom a részletes, fényképes beszámolót az eredményről, Tünde meg majdcsak megenyhül egyszer... :)

Az alapléhez:

kb. 2 kg szárnyas aprólék (pulyka-csirke farhát és szárny, nyak, zuza)3-4 szál sárgarépa2-3 szál petrezselyem gyökér1 fej vöröshagyma
1 db szegfűszeg (a hagymába szúrva)
4-5 gerezd fokhagyma
1 zellergumó (fél öklömnyi)
2-3 babérlevél
kb. 15 szem feketebors
2 csokor petrezselyem zöld
kb. 2 cm-es darab friss gyömbér
4 l víz
só ízlés szerint

Fenti hozzávalókat mosom, tisztítom, majd egy erre alkalmas fazékban, kb. 3 órán keresztül, gyöngyöztetve (alacsony hőmérsékleten) főzöm.

Amikor kész, gézen (patikában kapni) átszűröm, és ha a husi kihűlt, kicsontozom.

A lét mélyhűtésre alkalmas, kb. egy literes dobozokba töltöm és lefagyasztom.

Gondolom sejtitek, mennyivel kisebb a macera, ha ezt a kaját két részletben készítem. Első nap alaplé, második nap pite.

A töltelékhez:

az alapléből nyert, kicsontozott hús
5 dkg vaj
5 dkg lágy roquefort vagy gorgonzola
2 ek pirított, apróra vágott dió/földimogyoró/fenyőmag
frissen őrölt bors

A húst és minden egyebet (én kézzel) alaposan összegyúrtam. Ez azért praktikus, mert ha véletlenül maradt benne csont, az ilyenkor kiderül.

Tészta:

Tante Fanni friss leveles tészta
1 tojás

Én ezt a fajtát szeretem, de a mélyhűtött verziók se rosszak. Ha ez utóbbi mellett döntenétek, akkor az alaplé feltevésekor ne felejtsétek kivenni a fagyasztóból.

Összeállítás:

A TF féle tésztát csak a formázás miatt kell nyújtani, a mélyhűtötteket viszont úgy, hogy kettévágom és addig nyújtom, míg kb. 2 mm vastag lapot kapok.

Vajazok és kibélelek egy gyümölcstorta formát (ha nincs, vegyetek, méghozzá ezt a kerámiát, nagyon szép és sok mindenre jó).

Két tésztalapra lesz szükség, egy a béleléshez, egy a befedéshez.

A bélést úgy csinálom, hogy a tésztára ráfektetem a formát (fordítva) és kb 2 cm ráhagyással körbevágom, ollóval. Ezt a kört igazgatom el a formában, ha ügyes voltam, épp a peremig ér, nem lóg túl. A másik korongot épp akkorára vágom, amekkora a forma.

Most jöhet a töltelék, majd rá a fedőlap.

Villával megszúrkálom, egy tojás sárgáját elkeverek egy ek vízzel, ezzel megkenem a tésztát, és 180 C-os sütőben, kb. 35 perc alatt arany barnára sütöm.
Related Posts with Thumbnails