2010. szeptember 4., szombat

Tejbegríz forever


Nem, nem tévedés, stimmel a kép és a szöveg, ez csak tortának látszik, valójában omlóstésztába töltött, sült tejbegríz :)
A fagyi kapcsán már meséltem, hogy a családban mára magamra maradtam, mint a tejbegríz szerelmese, és hogy mindenféle csínytevés árán tudom csak lenyomni szeretteim torkán. Nos, ez a torta is az álcázás projekt egy újabb -remélem sikeres - darabja. Tejbegríz ... istenem....kis mosolygós sóhaj....tejbegríz.....tejbegríííííííííííííz. Imádom. Hidegen, melegen, csomósan, simán, málnaszörppel, kakaóval, Nutellával, felfújtnak, fagyinak...
Miután gyakorlatilag végig fogyókúráztam az életemet, a tejbegríz viszont baromira hízlal, állandóan keresnem kellett az apropókat, hogy miért nincs más választásom, mint felfüggeszteni a fegyelmezett hétköznapokat. A gyerekek születése után lényegesen könnyebb lett a helyzet, mert amikor nekik csináltam, valahogy mindig úgy alakult, hogy nagyobb adagot kaptak, mint amit meg tudtak enni. Én pedig, felelős szülőként, időt és fáradtságot nem kímélve, angyali türelemmel elmagyaráztam nekik, hogy ételt nem dobunk ki, meg hogy Afrikában éheznek a gyerekek, és ha nekik nem megy, hát majd megeszem én, ami a tányéron maradt.
Na, hát ezért fogyókúráztam én végig az életemet.. .csöndes sikerrel :)

 Tejbegríz rulez :)

A tésztához
25 dkg búzaliszt
1 tojás sárgája
2 csapott tk só
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 csapott tk porcukor
1 dl zsíros langyos tej
A töltelékhez
10 dkg búzadara
7 dkg cukor
0,5 l tej
5 dkg szeletelt mandula
2 tojás + 1 sárgája a kenéshez
1/2 rúd vanília kikapart magja
1 lime reszelt héja
2 dkg vaj
csipet só

A tészta összeállítása
A vajat egy tálba tesszük, és fakanállal szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a sót és a tojássárgáját.
A cukrot hozzáadjuk a tejhez. Folyamatos keverés közben a habosra kevert vajhoz adjuk.
A lisztet átszitáljuk, majd a vajas keverékhez adjuk.
A tésztát fakanállal összedolgozzuk, majd belisztezett munkalapon, könnyedén átgyúrjuk.
Gömböt formázunk belőle, kissé lelapítjuk, és becsomagoljuk folpackba. Hűtőben pihentetjük min. 2 órán át.

Töltelék
A búzadarából és a tejből tejbegrízt készítünk, kihűtjük, majd a mandula kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót.
A mandulát serpenyőben aranybarnára pirítjuk.

Összeállítás
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra
A tésztát egyharmad-kétharmad arányban kettéosztjuk. A nagyobb félből gombócot formázunk és lisztezett munkafelületen, a tortaformánál 2 cm-rel nagyobb átmérőjű, 5 mm vastag kör lapot nyújtunk belőle. A kisebb adag tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk.
A nagyobb adagot lisztezett nyújtófára tekerjük, ráhelyezzük egy 25 cm átmérőjű kivajazott tortaformára (én szilikonformában csináltam) és kibéleljük vele úgy, hogy a tészta széleit a forma oldalához nyomkodjuk, az alját villával megszúrkáljuk
Megszórjuk a tésztát a mandulával, majd ráöntjük a tölteléket, kicsit hagyjuk megdermedni
A maradék tésztából egy tésztaszúró segítségével virágokat formázunk és óvatosan a töltelékre helyezzük
Megkenjük a tetejét 1 ek vízzel higított tojássárgájával, és 50 perc alatt készre sütjük
Related Posts with Thumbnails