2011. október 24., hétfő

Birsalma lekvár


Odavagyok a birsalmáért. Afféle különc az istenadta, nyersen nem engedi magát megenni. Milyen gyümölcs az olyan, amit először meg kell főzni ahhoz, hogy beleharaphassak? Most esik le a tantusz... lehet, hogy a bergamott is ezzel vett le a lábamról? Korábban csak annyit tudtam róla, hogy az Earl Grey teát ízesíti, de fogalmam sem volt, milyen minőségében. Aztán egyszer, egy olivaolaj kóstolón bergamott ízesítésűt is kipróbáltunk, és az íz olyan hatással volt rám, hogy tovább már nem halaszthattam a jó öreg google bevetését - azóta tudom, hogy a bergamott egy citrusféle, egyáltalán nem lehet megenni, csakis a héjából nyert illóolajat fogyasztjuk - esetemben az élmény óta abnormálisnak is nevezhető mennyiségben.
Mielőtt terjengős sztorizásba kezdenék arról, mi mindenben próbáltam már ki, majd töprengeni kezdenék, hogy még mi mindenbe lehetne, térjünk szépen vissza a birshez. Amit, gondolom a formakülönbségek miatt, hol körtének, hogy almának titulálnak, találkoztam már pár grammos, és több kilós egyedekkel is - előbbi maga a rémálom, utóbbi a háziasszony barát verzió, sokkal könnyebb vele dolgozni.
Na, hát nekem most nem volt szerencsém, mert a kb.10 kiló, amit a szomszéd nénitől kaptam, kis túlzással mini mandarin méretű volt, viszont egy merő kukac, így a tisztítás önmagában kb. háromszor annyi ideig tartott, mint az érdemi lekvár készítés.
Még nem nyitottam ki az első üveget, de ajánlom, hogy szenzációs legyen .... kegyetlenül sajognak a lábaim a sok órás álldogálástól. Ülve nem lehet lekvárt főzni?

Lapzárta utáni info. Most hívott a barátnőm, úton hazafelé balatoni házukból, hogy van számomra egy meglepetése: szüretelt a kertben, és perceken belül érkezik hozzám néhány kosárnyi birsalmával .... Uram, segíts!

Hozzávalók:
5 kg birsalmához
1 kg citrom
3 lime
1,5 kg cukor
csipet só
1 vanília rúd
1 ág rozmaring
1 dl Creme de Cassis likőr (elhagyható)

Elkészítés:
A befőttes üvegeket beteszem a mosogatógépbe, és elindítom a legmagasabb hőfokú programot. Gép híján (sokáig nem volt) mikrohullámú sütőben, egy ujjnyi vízzel egyenként kiforraltam őket, a kupakokat egy edénybe tettem, és forrásban lévő vízzel leöntöttem.
A birset körömkefével alaposan megtisztítom. Nem kell meghámozni, a héja nagyon gazdag pektinben, ezért nem lesz szükség zselésítő/sűrítő anyagra.
Négybe vágom, magházát eltávolítom. Néhány egészséges magházat magokkal együtt félreteszek.
A megtisztított gyümölcsöt annyi vízzel, hogy épp ellepje, felteszem főni (kb 30 perc).
A cukorból, a magházakból és 1 l vízből szirupot főzök. Amikor kész, leszűröm.
A citromok és a lime-ok héját lereszelem, levüket kifacsarom.
A vanília rudat kettévágom, magját kikaparom. Az üres rudat bedugom a porcukros bödönbe.
Amikor a gyümölcs teljesen megpuhult, minden hozzávalót hozzáadok, és további 5 percig főzöm.
A rozmaring ágat kihalászom.
A gyümölcsöt a fazékban (tűzről levéve!) botmixerrel összeturmixolom, tűzre vissza, újra felforralom, még azon forrón üvegekbe töltöm, pár percre fejükre állítom, majd 50 C-ra előmelegített, kikapcsolt sütőben hagyom kihűlni.
Related Posts with Thumbnails