2010. július 1., csütörtök

Frenetikus tésztasaláta, avagy a bergamot, a lila bazsalikom, és a kecskesajt tökéletes harmóniája


A fizetésemen kívül nincs az a pénz, ami engem visszatarthatna egy palack sokat ígérő olivaolaj megvásárlásától. És ha színe, illata, zamata mellett még az üvege is gyönyörű, na akkor aztán egy kisebb személyi kölcsön felvételétől sem riadok vissza.
Jósorsom úgy hozta, hogy Finomániáék buliján megismerkedtem  az olasz származású olivafanatikus, Frantoio Colonna mesés olajaival. Már az lenyűgözött, ahogyan a különböző bogyó fajták származási helyéről, a termelőkről és sajtolási módszereikről mesélt, de amikor elkezdődött a kóstolás, hát az tényleg a mennyország volt maga.
Ahogy a boroknál, itt is a könnyűtől haladtunk az erősebb fajták felé, és amikor azt hittem, hogy eljutottunk az e fölött már csak az ég kategóriáig, előállt egy elképesztő zamattal. Nem árulta el, hogy mit csöpögtetett a kenyérkockára, nekünk kellett megmondanunk, milyen ízeket érzünk: volt ott sok minden, a zöldalmától a mandulán át egészen a...aaaa..ööö... fogalmam nem volt miig.
Nézzetek mélyen a szemembe és áruljátok el szépen: tudjátok ti, mi az a bergamot? Mielőtt sebes guglizásba kezdenétek, megmondom én: egy citrusféle. Külsőre megtévesztésig hasonlít a narancsra, de ízletes rokonával ellentétben ez a gyümölcs - brutál keserűsége miatt - ehetetlen. A héjából nyert illóolaj viszont izgalmas, pikáns ízt kölcsönöz az Earl Grey teának, és - na itt a lényeg - esetünkben ennek a különleges olajnak!
Amint túljutottam a kóstolást követő első ámulaton, beindult a fantáziám. Lelki szemeim előtt már akkor láttam a pompás tésztasalátát, amit egy tegnap esti küzdelmes bevásárlás eredményeként (még mindig fáj a derekam) ma végre sikerült összeraknom.
Emberek, készítsétek ízelőbimbóitokat, semmihez nem fogható ízélmény vár rátok!

Hozzávalók 2 főre:
25 dkg olasz tészta
10 dkg natúr kecskesajt
3-4 szem paradicsom
15 szem aszalt fekete olivabogyó (ha nincs vagy nem szereted, jó a zöld is)
2 evőkanál salátához való extraszűz olivaolaj, én ezt használtam
1-1 teáskanál bergamot aromájú olivaolaj
egy kis marék lila bazsalikom levél (ha nincs, a zöld is tökéletes, de a lila aromásabb és végre sikerült zsákmányolnom a Silvánus kertészetben)
só, bors ízlés szerint

Elkészítés
A tésztát al dente-re főzöm (csomagoláson lévő idő másfélszerese), leszűröm, hideg vízzel leöblítem, kihűtöm
A paradicsomot, a sajtot és az olivabogyót feldarabolom, a bazsalikomleveleket apróra tépkedem
A tésztát meglocsolom a natúr olivaolajjal, és összeforgatom a többi hozzávalóval, óvatosan sózom (a sajt is sós), frissen őrölt borsozom
Tálaláskor csöpögtetem rá a bergamotos olivaolajat, tetejére jöhet a bazsalikomlevél.
BRU-TÁ-LIS.
Related Posts with Thumbnails