A levest elkészíteni gyerekjáték volt, na de a fotó.... sóhajtás, kilégzéskor levegős berregés...
Néhány hete, egy szörnyűséges vihar kellős közepén készült az étel (na nem mintha most nem zuhogna odakinn), a vasárnapi ebéd részeként. De ha már elkészült, és ilyen isteni lett, adta magát, hogy beküldöm nosalty-ra. Eddig nem is volt gond, csak ehhez le kellett fotózni.
Néhány hete, egy szörnyűséges vihar kellős közepén készült az étel (na nem mintha most nem zuhogna odakinn), a vasárnapi ebéd részeként. De ha már elkészült, és ilyen isteni lett, adta magát, hogy beküldöm nosalty-ra. Eddig nem is volt gond, csak ehhez le kellett fotózni.
A fejemben lévő kompozíció alapját képező metélőhagyma, konkrétan annak virága akkor még a kertet díszítette, ahol viszont ítéletidő uralkodott. A páromat nem küldhettem ki, Forma 1-et nézett... Na jó. Gumicsizma, sárga kapucnis esőkabát, kesztyű, olló.... elvileg tökéletes fölszerelés, ha nem 50 (OK, 60) kiló vagy és nem fúj orkánszerű szél!
Végül azért csak megküzdöttem az elemekkel és... győzeleeem! Mindösszesen kettőt veszítettem el a leszüretelt öt virágból :)
Gyakorlatilag sosem eszem rögtön elkészültük után a kajákból, annyira eltelek a gyakori kóstolgatástól. Ezúttal viszont a közel fagyhaláltól mentett meg a forró, illatos leveske, ajánlom nektek is, szeretettel :)
Hozzávalók:
1 kg fehér spárga
2 fej vöröshagyma
1 csokor snidling
5 dkg vaj
1,5 l csirke alaplé (nem elegáns megoldás, de ha nincs, leveskockából is készítheted)
175 g 20 %-os tejföl
1 ek liszt
1/2 mk reszelt citromhéj
½ mk őrölt szerecsendió
1 csapott ek cukor
só
fehér bors
Elkészítés
A spárgát megmosom, és kb. 4 cm-es darabokra vágom. A nagyon fás részeket kidobom.
16 darab spárgacsúcsot félreteszek.
A vajat egy fazékban felolvasztom.
A hagymát és a snidlinget apróra vágom és a vajon üvegesre párolom.
Hozzáadom a spárgát és további 5 percig pirítom (nem kell karamellizálni).
Felöntöm az alaplével, megszórom a szerecsendióval, sózom, borsozom és lefedve, kb. 30 perc alatt puhára főzöm.
Amíg a spárga fő, a spárgacsúcsokat egy kevés vízben roppanósra főzöm (kb. 2 perc) és félreteszem.
Amikor a spárga az alaplében teljesen megpuhult, botmixerrel simára turmixolom, majd szűrőn átpaszírozom és visszaöntöm a fazékba.
A tejfölt egy evőkanál liszttel, a reszelt citromhéjjal és pár kanál levessel simára keverem, majd a leveshez adom és összeforralom.
Tálaláskor a spárgafejeket a csészékbe adagolom, és rámerem a levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése