2010. augusztus 31., kedd

Sült oldalas á la Jack Daniels


Kezdeném azzal, hogy mi nem eszünk disznót. Nem vallási, inkább egészségügyi megfontolásból. 
Aztán, bizonyos szép nyári napon, az én életem párja – nem kell ez a sziszegés, nincs papírunk  az ügyről, na, jobb szót meg nem ismerek legalizálatlan viszonyunkra - szóval B. beállított egy üveg Jack Daniels barbecue szósszal. Igen, hallak benneteket, lehet azt csirkére vagy marhára is tenni, de az nem ugyanaz. Az oldalas egy külön műfaj, egyéb – amúgy szintén jobb sorsra érdemes - élőlények húsával össze nem mérhető. Sajnos. Egyszer egy évben talán csak lehet bűnözni, igaz, ez a szegény elfogyasztott malackának nem szimplán egyszeri alkalom…..Na, most aztán tuttira sikerült kedvet csinálnom a recepthez.  
Hozzávalók
1 kg csontos oldalas
A főzővízbe:
4-5 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 fej vöröshagyma
3-4 babérlevél
1 tk majoranna
1 kk őrölt szegfűszeg
só, bors
A sütéshez:
1 kg sütnivaló burgonya
1 nagy/2 kis fej fokhagyma
Jack Daniels barbecue szósz
Chiliszósz
fokhagymakrém
ketchup
só, bors
Elkészítés: 
A húst megmosom, és annyi vízben, amennyi ellepi, plusz a főzővizes hozzávalókkal, kb. másfél óra alatt puhára főzöm.
A burgonyát megmosom, négyfelé vágom (héja marad).
A sütőt előmelegítem 200 C-ra.
Kiemelem a húst a főzővízéből (levet nem kiönteni!), és áthelyezem egy mélyebb tepsibe. Köré rendezem a feldarabolt burgonyát és az egész fej fokhagymát.
A hús főzővízéhez hozzáadok 2 ek ketchupot, 1 ek fokhagymakrémet, 1 ek chiliszószt, és, a legfontosabb alkotóelemet: 3 ek Jack Daniels barbecue szószt.
A keveréket ráöntöm a húsra és a krumlira, alaposan átforgatom az egészet, a krumplira külön szórok még egy kis sót és borsot.
Forró sütőben, fedő alatt 30 percig, fedő nélkül, időnként locsolgatva, további 30 perc alatt pirosra sütöm.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, igazán finom lehet

    VálaszTörlés
  2. hajaj, egy ilyen jack daniels-szószunk nekünk is lapul a hütöben. kár lenne, ha megromlana,....

    VálaszTörlés
  3. Orsi, ha jót akarsz, ne hagyd, hogy ilyen csúfos véget érjen :)

    VálaszTörlés
  4. A Ptit Chef oldalon a recept elott egy koromgomba reklam van. Mondanom sem kell, hogy a recept elolvasasatol is elvette a kedvemet, pedig biztosan finom a kaja.
    Brrrrrr!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails