2010. augusztus 9., hétfő

Túrógombóc fagyi tejfölhabbal


Két hétre kölcsönkaptam egy fagyigépet, és most úgy vagyok vele, mint gyerek az új játékszerével. Minden egyéb eszközt félrelöktem a konyhában, és most csak ezzel játszom, teljes áhitattal és odaadással.
És ha már egyszer van a kütyü, akkor naná, hogy nem csak a hozzájáró receptfüzetből, meg az Interneten fellelhető jól bevált módszerekből fogok meríteni, mert az úgy sokkal, de sokkal izgibb, ha saját kútfőből pattan (már ha pattan) ki valami.
Nem mondom, nehéz szülés, nem is gondoltam volna, hogy ez a téma ennyire körüljárt.
Persze, olvastam én is a Dining guide recept versenyéről, és nyilván a nagyvilágban is akad jó néhány kísérletező szellem, de amikor komoly előtanulmányok eredményeként végre kigondolom, hogy a mézes fokhagyma fagyi lesz az én saját, különbejáratú, eredeti remekművem, akkor jön a hideg zuhany. Hiszitek, vagy sem, ilyet is csinált már valami elvetemült, a Gilroy Fokhagyma Fesztivál apropóján.
Baromi dühös vagyok, de nem adom fel! A legképtelenebb anyagokat sorolom fel gondolatban, és amikor jónak tűnik az elképzelés, beguglizom. Most mondjam, hogy minden egyes "ötletemre" többszáz, sőt, ezer találat jön? Ez a David Lebovitz van a leginkább a bögyömben!!! Hihetetlen, hogy mindent kitalált és elkészített már, miközben itt vagyok én, hogy zseniálisabbnál zseniálisabb ötleteimmel levegyem lábáról a világ házifagyi készítőit!
Na de nem vagyok az a könnyen feladós fajta, úgyhogy  folytatom az egyszemélyes agyvihart, és végül csak kipattan valami. Illetve valamik, mert két olyan dolog is eszembe jut, amire nem leltem máshol. Jupiiii!! Viszont a fagyigép kapacitása (1 liter), és a rövid hétvége miatt egyelőre csak az egyiket tudtam megcsinálni, és bár majd szétvet a kíváncsiság (hadd higgyem, hogy benneteket is), milyen lesz a másik, meg hogy miként fogadjátok majd, muszáj kibírnom a hét végéig, előbb sajnos nem lesz rá időm. Addig is, recept No.1:

Hozzávalók:
4 tojás sárgája
10 dkg kristálycukor
2 dl habtejszín
25 dkg Mascarpone
1 ek gríz
reszelt citromhéj
csipet só
5 dkg Albert keksz
3 dkg vaj
1 pohár tejföl
1 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
5 dkg porcukor


Elkészítés:
A tejszínt és a Mascarponét összemelegítem, hozzáadom  a citrom reszelt héját
Belekeverem a grízt és lassú tűzön megfőzöm, kihűtöm
A tojássárgáját habosra keverem a cukorral és a csipet sóval
Hozzáadom a cukros tojást, alacsony hőmérsékleten sűrű krémmé főzöm, kihűtöm
Belekeverem a túrót
Lehűtöm teljesen hidegre (hűtőben, kb egy óra)
Az előzőleg 8 órán át mélyhűtőben tartott fagyigépbe töltöm a masszát, fél óra, és kész.
Ahhoz, hogy formás gombócokat kapjak, további egy órára beteszem a kicsit még lágy krémet a mélyhűtőbe, így annyira megkeményedik, hogy a fagyis kanállal szépen tudom formázni.
Közben elkészítem a tejfölhabot:
A tejfölt, a tejszínt, a porcukrot és a habfixáló port kézi mixerrel kemény habbá verem, és mehet a hűtőbe állagjavulni.
Morzsa:
A kekszet ledarálom 
Serpenyőben, forró vajon átforgatom (pont, mint a zsemlemorzsát)
Tálalás: a fagyis kanalat forró vízbe mártom, megformázom a gombócokat, tetejére jöhet a tejfölhab és a kekszmorzsa
Nyámiiiiiii :)

2 megjegyzés:

  1. Ilyet nekem mindenképpen készítened kell, mert imádom a túrógombócot! Nincs fagyigépem és nem is tudom pontosan mit csinál. De megpróbálom kibírni, hohy ne rohanjak el egyet venni. Még jó, hogy nincs már hely a konyhámban. :) Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ötletes, fantasztikus íze lehet

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails