2010. augusztus 30., hétfő

Japánszilvás pite

Amikor megláttam a piacon a japánszilvát, nem is volt kétséges, mit sütök szombaton. Ezek az omlós tésztás piték amúgy is nagy kedvenceim, odavagyok értük, mindegy, hogy a töltelék sós, vagy édes.
A szilvás azért különösen nehéz eset, mert nem szeretem a fahéjat, és édességekben a szegfűszeget sem, viszont gyakorlatilag esélytelen, hogy a készen vásárolt, vagy az étteremi példányokból hiányozzon ez a két, másoknak - számomra érthetetlen módon - igen kedves fűszer. A szegfűszeg ugyanakkor talány számomra, mert sós ételekben nincs vele bajom (lásd görög, indiai konyha), de, ha mondjuk a meggylevesben megérzem az illatát, vége mindennek. Ha netán tud valaki erre értelmes magyarázattal szolgálni, meghálálom, mondjuk, egy szelet, a képen látható pitével, igény szerint akár fahéj és/vagy szegfűszeg hozzáadása is szóbajöhet :)
Az omlóstészta receptje a cukrászat királyától, Pierre Hermé-től származik. A gasztronómia szerelmeseinek jószívvel ajánlom, szerezzék be a Szakácsok Könyvét, mert a benne szereplő képes illusztrációk nagyban segítik a hozzám hasonló, lelkes amatőr szakácsok munkáját. A könyv minden oldala maga a gyönyörűség, amit eddig elkészítettem belőle, őszinte ámulatba ejtette a végkifejlet szerencsés haszonélvezőit.

Hozzávalók:
1 kg omlóstésztához

· 50 dkg búzaliszt

· 1 tojás sárgája

· 2 csapott tk só

· 37,5 dkg szobahőmérsékletű vaj

· 2 csapott tk porcukor

· 1 dl zsíros langyos tej

A töltelékhez
 · 1 nagyobb citrom reszelt héja és leve

· 1 dl tejföl

· 5 dkg szeletelt mandula

· 3 kisebb tojás

· 5 dkg langyos vaj

· 4 ek Grand Marnier

· 10 dkg barnacukor

· 6 szem japánszilva kimagozva, négybe vágva

Tészta összeállítása

1. A vajat egy tálba teszem és fakanállal szétnyomkodom. Hozzáadom a sót és a tojássárgáját.

2. A cukrot hozáadom a tejhez.

3. Folyamatos keverés közben a habosra kevert vajhoz adom.

4. A lisztet átszitálom, majd a vajas keverékhez adom.

5. A tésztát fakanállal összedolgozom.

6. Belisztezett munkalapon könnyedén átgyúrom a tésztát.

7. Gömböt formázok belőle, kissé lelapítom és becsomagolom folpackba.

8. Hűtőben pihentetem minimum 2 órán át.

9. A tésztát elfelezem, az egyik adag megy a mélyhűtőbe. A másik adagból gombócot formázok, és lisztezett munkafelületen, a tortaformánál kb 3 cm-rel nagyobb, 3-5 mm vastag kört nyújtok.

Torta összeállítása

1. A kinyújtott tésztát lisztezett nyújtófára tekerem és ráhelyezem a kivajazott, 25 cm átmérőjű tortaformára. A tésztát a sütőforma aljához és oldalához nyomkodom, majd eltávolítom a túllógó fölösleget. Villával megszurkálom, majd 30 percre visszateszem a a hűtőbe.

2. 180 C-ra előmelegítem a sütőt.

3. Sütőpapírból köralakú, a tortaformánál kicsit nagyobb darabot vágok, és befedem vele a tésztát.   Megtöltöm szárazbabbal és vakon sütöm, 18-20 percig.

4. Eltávolítom a babot és a papírt.

5. A szilva gerezdeket körkörösen a tésztára rendezem

6. A citromhéjat lereszelem, a levét kifacsarom, összekeverem a töltelék többi hozzávalójával, majd ráöntöm szilvára a tölteléket.

7. 25-30 percig sütöm, hogy a krém megszilárduljon.

8. Hűlni hagyom, megszórom porcukorral.

3 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails