2010. augusztus 16., hétfő

Tejbegríz fagyi mandula grillázzsal


Kár lenne tagadnom, az utóbbi hetekben totál rákattantam a fagyi készítésre. Ahhoz képest, hogy csak néhány hete volt az első kísérletem, ez már a harmadik nekifutás, és egyre nehezebb elképzelnem,  eddig hogy elégedhettem meg a készen vásárolt alternatívákkal.
A hűtési időt leszámítva pikpak megvan, és ha zongorázni tudnám a különbséget a gyári és házi között, akkor folyamatos telt ház előtt játszanék a Carnegie Hallban.
Hogy honnan jött a tejbegríz ötlet? Tulajdonképp abból a nem kimondottan önzetlen megfontolásból, hogy imádom, de nagyjából egyedül vagyok ezzel a családban, így sosem csinálok, ergó sosem jutok hozzá. Ilyen esetekre az étterem  jó megoldás, de igencsak meg lennék lepve, ha ez bárhol szerepelne az étlapon.
Miután a fagyit mindenki szereti, gondoltam, tudatlan rokonaim talán nem veszik észre a turpisságot, és miközben mit sem sejtve kanalazgatják a fagyikelyhet, kis kompromisszummal én is áldozhatok kedvencem oltárán... hogy a turpisság felett érzett kéjes érzésről ne is beszéljek.
Ezúttal mandulával és gyümölcsökkel tálaltam - ez is a megtévesztés része - de aki nem kényszerül e fajta trükközésre, megszórhatja kakaóporral, gondolom úgy is isteni.
Mmmmmm, már látom is magam előtt a megolvadt fagyi és a kakaó guszta, barna elegyét...... pont, mint gyerekkoromban :) Meg a gyerekeim gyerekkorában. Akkor bezzeg egyik sem féltette az alakját, és hetente egyszer biztosan jutott nekem is a bűnös élvezetből.
A gyorsan elszálló gyermekévekről most inkább nem kezdenék hosszabb fejtegetésbe, helyette próbálom összeszedni a gondolataimat, mert ezt most fejből csináltam.

Hozzávalók:
8 tojás sárgája
15+5 dkg kristálycukor
2 dl tej
2 dl habtejszín
25 dkg natúr Philadelphia krémsajt
1 kk vanília por/1 rúd kikapart magja
15 dkg búzadara
csipet só

Elkészítés
1 dl tejszín és 2 dl tej keverékében sűrűre főzöm a grízt.
Hozzáadok 5 dkg cukrot és egy csipet sót, lehűtöm.
A krémsajtot és a tejszínt közepes hőmérsékleten összemelegítem úgy, hogy homogén masszát kapjak, hozzáadom a vaníliát.
A tojások sárgájához hozzáadom a maradék cukrot, és kézi mixerrel, magas fordulaton, fehéredésig keverem.
A tojásos masszát a krémsajtos keverékhez öntöm, és alacsony hőmérsékleten addig főzöm, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha a belemártott fakanál domború felén bevonatot képező masszába ujjunkkal csíkot húzunk, és az nem folyik össze.
Hagyom teljesen kihűlni, majd hozzáadom a szintén kihűlt grízt.
Minimum 4 órára mélyhűtőbe teszem. Ha a tárolóedénybe töltéskor a massza és a tető között nagyobb hely marad, Folpack-kal lefedem a masszát.

Mandula grillázs:

3 ek szeletelt mandula
3 ek kristálycukor
sütőpapír vagy szilikonlap

A cukrot egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten, aranyszínűre karamellizálom (először folyékony lesz, aztán kezd csak barnulni). Amikor elértem a kívánt színt, beleszórom a mandulát, majd az előre odakészített sütőpapírra vagy szilikonlapra öntöm.
Vigyázat, nem szabad hozzáérni, mert nagyon forró!
Amikor keményre dermedt, lehúzom róla a papírt és összetördelem.

6 megjegyzés:

  1. ez (is) istenien nez ki. a fagyigeppel ugy vagyok, mint Te (tegezhetlek ismeretlenul?), harom hete vettem es azota folyamatosan megy. most le kell allnom egy kicsit mert tele a fagyaszto!

    a turogombocos fagyidat azert mindenkepp kiprobalom meg :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, látom :)) Nagyon jól néz ki a rumos -mazsolás, csak én ez utóbbival hadilábon állok.
    A mélyhűtő nálunk is megtelt, annyi a könnyebbség, hogy a gépet tegnap vissza kellett adnom, így az akku helye fölszabadult :)
    Halkan mondom, hogy a gép nélküli variációk is igen jól sikerültek...
    Majd mesélj, hogy milyen lett a túrógombóc. Tényleg, Angliában van túró???

    VálaszTörlés
  3. Eh, ez a kééééép....
    :-D
    Csinálsz ilyet, ha meglátogatlak? Vagy gép nélkül nem megy?

    VálaszTörlés
  4. Csinálok, naná :)Ha kell, gépet is szerzek :)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem ez simán jó lett volna cziffray-ra (naná, hogy kakaóporral-most úgyis nyomatják ezt a retró vonalat :) )

    VálaszTörlés
  6. Juci :) Az tejberizs volt, de azért nagyon köszönöm :)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails