2012. április 9., hétfő

Húsvét recycled - sonkás, tormás palacsinta torta




Szombat estére sokat ígérő vacsora programunk volt, ezért Húsvét ide, Nagyszombat oda, semmiféle főzést nem terveztem otthonra. Na de hát próbáljuk megértetni ezt a praktikus megfontolást egy reggeltől kerti munkára fogott férfiemberrel. Nekem nem sikerült. Amikor kb. ötödször jegyezte meg, hogy a hangos korgás az nem véletlen, annak nyomós oka van, és hogy fogom-e bírni ezt hallgatni a késő esti órákig, akkor  feladtam a racionális érvelést, előszedtem az eredetileg más célra vásárolt sonkát, tojást, és tormát a hűtőből, aztán nekiálltam improvizálni. Jogosan merül föl a kérdés, hogy ha mindez a múlt héten történt, akkor mire föl a recycled cím? Hát arra, hogy idő hiányában csak most van alkalmam posztolni, most, amikor már rég túl van mindenki a klasszikus menüsorokon, és valószínűleg egy éven belül nem tervezi se sonka, se tojás, se kalács, és általában semminemű élelmiszer fogyasztását. Ám de ha valamiért mégis úgy alakult, hogy nem fogyott el minden, a kutyánk is undorral fordul el, ha kínáljuk, viszont kidobásra se visz rá a lélek, akkor ez egy egyszerű módja a maradékok felhasználásának.  


Hozzávalók:
Palacsinta
5 dkg búzaliszt (nálam fehér tönköly)
3 dkg világos rozsliszt (ennek hiányában teljes kiőrlésű/sima búzaliszt)
1,7 dl tej
2 db kis vagy 1 db nagy tojás
2 ek növényi olaj + a sütéshez
fél kk só


Töltelék
25 dkg füstölt pulykasonka/főtt tarja
1 szál póréhagyma
3-4 szem koktélparadicsom
1 kisebb piros kaliforniai paprika
400 ml tejszin
1 tojás
3 ek tormakrém
1 ek dijoni mustár
oliva olaj
só, bors ízlés szerint

Mártás
100 ml tejszín
2 ek tormakrém
1 ek mustár

Elkészítés:
A hozzávalókból összeállítom a palacsintát, öt darabot kisütök.
A sonkát apróra vágom.
A pórét felkarikázom, a paradicsomot négybe vágom, a paprikát apróra felkockázom.
A zöldségeket az oliva olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a sonkát és 3-4 percig pirítom.
A tejszínt a tojással, a tormával, és a mustárral elkeverem, sózom, borsozom, majd a sonkás zöldséges keverékre öntöm, és addig keverem, míg besűrűsödik.
A sütőt bekapcsolom 190 C-ra.
Elkezdem a rétegezést egy tűzálló tálba: palacsinta, sonkás zöldséges keverék, palacsinta... az utolsó réteg értelemszerűen palacsinta.
Amikor kész, 5 percre (tálalásig) a forró sütőbe teszem.
A mártáshoz a hozzávalókat simára keverem, tálaláskor a tortaszelet tetejére teszek belőle, és megszórom apróra vágott póréval.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails